Συμεών Σινιόσογλου
Γεννήθηκε στην Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) η οικογένειά του, ακολουθώντας το μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής, θα εγκατασταθεί στην Μερσίνα. Με την εύνοια του φίλου του πατέρα του, τον οποίο έχασε σε νεαρή ηλικία, διέπρεψε στο εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Με την έλευσή του στην Πόλη δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και αναδεικνύεται σε έναν εκ των μεγαλοτραπεζιτών της Πόλης.
Συνάμα η δράση του επεκτείνεται και στον εφοπλιστικό χώρο. Το 1872 θα νυμφευθεί την Ευλαμπία με την οποία θα αποκτήσουν πέντε παιδιά.
Παρασημοφορήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τιμήθηκε από τους ορθόδοξους πατριάρχες Ιεροσολύμων και Ρωσίας. Η μεγαλύτερη του προσφορά στο Γένος μας είναι η φροντίδα και προστασία των ορφανών, τόσο στην γενέτειρα του όσο και στην Πόλη μας, καθώς ίδρυσε εκπαιδευτήρια και ορφανοτροφεία.
Υπό της Μητρός Εκκλησίας, επί πατριαρχίας Ιωακείμ Γ΄, τιμήθηκε με το οφφίκιο του «ορφανοτρόφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» και υπό του μητροπολίτη Καισαρείας Ιωάννου με το οφφίκιο του «πατέρα των ορφανών».
Για την ίδρυση τού εν τη νήσω Πρώτη των Πριγκηποννήσων Εθνικού Ορφανοτροφείου των Θηλέων, διέθεσε 10.000 χρυσές οθωμανικές λίρες και άλλες 2.000 χρυσές οθωμανικές λίρες για την επίπλωση και διασκευή της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού.
Δυστυχώς η εμβολή που υπέστη στις 23 Ιανουαρίου 1906 θα του στερήσει τη χαρά να δει ολοκληρωμένο το έργο του, το οποίο θα αποπερατώσει η οικογένειά του μετά θάνατον. Η κηδεία του ετελέσθη στο Διπλοκιόνιο όπου και κατοικούσε, ενώ ο ενταφιασμός του στον αυλόγυρο της Μονής, όπου μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τιμούμε τη μνήμη και το έργο του.
Η Μονή, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, αποτελεί και έναν χώρο ιστορικής μνήμης, διατηρώντας την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της Ρωμιοσύνης της Πόλης. Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου, εορτάζεται με λαμπρότητα η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και πλήθους πιστών.
Σήμερα, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη νήσο Πρώτη συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πνευματικό κέντρο, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της, ενώ παράλληλα προσφέρει στους νέους της Ομογένειας και όχι μόνο, έναν χώρο μάθησης, ψυχαγωγίας και πνευματικής ανάπτυξης.